03.06.2016

Ισχυρή δύναμη το ελληνικό ακτινίδιο

FRUITS

Η εξέλιξη της παραγωγής του ακτινιδίου στην ελληνική γη αυξάνεται εδώ και χρόνια με την αύξηση να σημειώνει σημαντικά επίπεδα ιδιαίτερα την τελευταία πενταετία. Σύμφωνα με τους ειδικούς, εάν οι ρυθμοί αύξησης παραμείνουν ίδιοι, προβλέπεται μέχρι το 2020 η Ελλάδα να ανήκει στην πρώτη τριάδα των παραγωγών ακτινιδίου παγκοσμίως (μετά τη Νέα Ζηλανδία και την Ιταλία) με εκτιμώμενη παραγωγή 200 χιλιάδων τόνων.

Η παραγωγή φέτος

Σήμερα η ελληνική παραγωγή σημειώνει σε μία χρονιά 170 χιλιάδες τόνους ακτινιδίου, επιβεβαιώνοντας την αυξητική πορεία της –σχεδόν διπλάσια νούμερα σε σχέση με την παραγωγή πριν από 7 χρόνια. Το ελληνικό ακτινίδιο αποτελεί εξαγώγιμο προϊόν στο 95% της παραγωγής του, με τον νομό Πιερίας να συνεχίζει να παράγει το 40% του ποσοστού αυτού, ενώ με υψηλά ποσοστά παραγωγής ακολουθούν οι νομοί Άρτας, Λάρισας, Καβάλας, Ημαθίας, Πέλλας και Φθιώτιδας.

Νέες αγορές

Με την αγορά της Ευρώπης να οδεύει προς τον κορεσμό, η αναζήτηση νέων αγορών για τους Έλληνες παραγωγούς αποτελεί προτεραιότητα. Πέρα από την Ινδία όπου πρόσφατα ξεκίνησε η διακίνηση ελληνικού ακτινιδίου, έχει ήδη εδραιωθεί η παρουσία του στην Κίνα, Ν. Αφρική και ΗΠΑ και ως νέες αγορές διαφαίνονται οι εξής χώρες: το Βιετνάμ, η Ν.Κορέα, η Ταϊβάν και η Βραζιλία, για τις οποίες όμως πρέπει να ολοκληρωθεί η διαδικασία έγκρισης της χώρας μας ως εξαγωγέα.

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ
Ενημερωθείτε για τα νέα και τις προσφορές μας!
Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο και μείνετε συντονισμένοι στην PROTO.
ΕΓΓΡΑΦΕIΤΕ